събота, 18 декември 2010 г.

Hitachi обяви и 2,5-инчов хард диск с рекорден капацитет

От компанията съобщиха за пускането на “първия в света 2,5-инчов хард диск с вместимост 500 GB на плоча”. Той е от серията Hitachi Travelstar Z5K500 и трябва да излезе на пазара до края на месеца.

Малко след официалния анонс на първите си 3-терабайтови HDD устройства, Hitachi GST се похвали и с нов рекордьор, идващ в лицето на модела Travelstar Z5K500. Претенциите за рекорд на въпросното устройство са по отношение на капацитета и се коренят във факта, че това всъщност е първият 2,5-инчов Hitachi хард диск на пазара с вместимост 500 GB на една магнитна плоча.
Друга особеност на въпросния HDD модел е, че устройството е форматирано по метода Advanced Format, благодарение на който потребителите получават между 7% и 11% допълнително свободно място в сравнение с традиционните способи за форматиране.
Travelstar Z5K500 е и доста компактен и е с дебелина само 7 мм (стандартните HDD с този форм фактор обикновено са с дебелина от около 9,5 мм), тъй като, както споменахме, използва магнитен носител само с една плоча. Той, разбира се е предназначен за употреба главно в портативна РС техника от рода на нетбуци и ултра-портативни лаптопи, но според компанията може да се използва и в различни индустриални системи и сървърни инсталации.
Новият модел работи със скорост на въртене на шпиндела от 5400 об./мин. (RPM) и е обзаведен с буферна кеш памет в размер на 8 МВ, а за включване в системата се използва SATA2 интерфейс. Според Hitachi, устройството е и много икономично от гледна точка на енергопотреблението, като консумацията в режим на четене/запис е от порядъка на 1,8 W, а в режим на изчакване – 0,55 W. От компанията хвалят също и ниските нива на шума, който не надхвърля 21 децибела и в активен режим.
Очаква се новите твърди дискове Travelstar Z5K500 да се появят на пазара до края на текущия месец, но засега няма информация за цената.

Няма коментари:

Публикуване на коментар