понеделник, 13 декември 2010 г.

Разработиха 3D камера с 360-градусов обзор

Оригиналното устройство всъщност използва много камери разположени в полусферична структура, наподобяваща окото на муха.

Група изследователи от EPFL (Ecole Polytechniques Fédérale De Lausanne) в разработила оригинална цифрова камера, която може да заснема 3D изображения с 360-градусов обзор. Всъщност оригиналното устройство на швейцарските специалисти използва много камери, разположени в обемна "клетъчна" структура, наподобяваща окото на муха.
Т.е. устройството е със полу-сферична форма (рамка), на която са разположени около 100 камери, подобни на тези, които се използват в мобилните телефони. Размерите на тази полусфера са приблизително такива като на половин портокал, но разработчиците са създали и друг, по-малък прототип приблизително с размерите на топка за голф, в който се използват 15 камери.
Според създателите на 360-градусовата 3D камера, освен че може да заснема панорамни изображения, устройството може и да измерва разстоянията до обектите. Потенциалните сфери на приложение са обширни – от оптични системи за провеждане на видеоконференции и за видеонаблюдение, до заснемане на филми и игри, твърдят учените от EPFL. Засега обаче не се съобщава кога евентуално изобретението ще бъде готово за комерсиална употреба.


1 коментар:

  1. Какво ли не измислят хората.Каква камера какво чудо, все едно е излезнала от някой филм на бъдещето.Но когато има толкова талантливи хора, които искат да направят нещо значимо ида се запомни името им, няма как да не излезе нещо подобно.Благодаря виза новината и за снимката, от която придобихме представа какво в действителност представлява.Може да се направи и видео конференция, в такъв вид,което е невероятно постижение.

    ОтговорИзтриване