събота, 25 декември 2010 г.

Научиха бактерии да съхраняват и шифроват данни

След усъвършенстването си, технологията за съхраняване на информация в бактерии ще даде възможност за значително увеличаване на плътността на съхраняваните данни, както и за преодоляване на много от ограниченията на традиционните методи за съхранение.

Изследователи от Китайския университет на Хонконг (Chinese University of Hong Kong) са демонстрирали възможност за съхраняване и шифроване на данни с помощта на бактерии от най-разпространената и лесна за манипулиране порода E.coli. За целта учените са използвали техника за промяна в ДНК кода на бактериите и са успели да “запишат” в него еквивалент на Декларацията за независимостта на САЩ в 18 от клетките им.

Според създателите на технологията използването на бактериите като хранилище на данни ще позволи да се преодолеят много от ограниченията, присъщи на съществуващите традиционни методи за това. Бактериите например дават възможност за значително увеличаване на плътността на съхраняваните данни, тъй като в 1 грам биологически материал има около 10 млн. Бактерийни клетки. Освен това, съхраняваните данни могат да бъдат и шифровани, като се използва естествения процес на генетично рекомбиниране в даден ДНК сегмент.

Разбира се, на този етап новата технология за съхраняване на информация в бактерии все още е далеч от съвършенството. Например за възстановяването, т.е. прочитането на данните е необходим специален секвентор (устройство за определяне на първичната генетична структура на макромолекулите), което прави процеса бавен и скъп. Освен това не е изключена и вероятността от появата на токсична ДНК, която живите организми се стараят да елиминират и, съответно, има опасност част от “записаната” информация да бъде загубена.

Изследователите обаче продължават работата по усъвършенстването на технологията, включително и с опити върху други обещаващи видове бактерии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар