събота, 18 декември 2010 г.

Средната цена на компютрите расте

За първи път от няколко години хората, купуващи персонални компютри започват да плащат повече. Цените на РС растат, независимо, че другите продукти от потребителската електроника, например LCD телевизори и цифрови фотоапарати поевтиняват в периода на коледните празници.
През ноември средната цена на РС в САЩ е била $615 – с 6% повече от миналогодишните $580,  които пък бяха рекордния минимум по данни на изследователската компания NPD.  В шест от последните 9 месеца се наблюдава ръст на средната цена на РС в сравнение с 2009 г.
Увеличението на цената на десктопите, ноутбуците и даже нетбуците (освен таблетите), е остър завой за $250-милиардната световна компютърна индустрия, която през последните години сваляше цените, независимо от увеличението на изчислителната мощ.

Свалянето на цените през последните години доведе до намаляване на печалбата за големите производители на пазара, такива като Hewlett-Packard и Dell.  Сега тези компании се фокусират в решенията от премиум клас, което позволява да се увеличи печалбата. ПолХенри Феранд, главен маркетолог в потребителското подразделение на Dell твърди, че по-скъпите модели компютри се купуват по-бързо от магазините.
Обратното движение на цените се поддържа и от стабилизацията на цените на ноутбуците, които доминират сред останалите компютри и изпитват натиск от страна на таблетите и евтините нетбуци.

За зимните празници HP  пусна серията ноутбуци Envy с подсветка на клавиатурата, качествен звук и начална цена $1000. През миналата година напротив, компанията предлагаше сериозни отстъпки. Вицепрезидентът на НР Уейн Сардам отбелязва, че хората започват да разбират – за $300 те не купуват компютър с добра графика и производителност и компанията е готова да ги стимулира да платят повече.
Друг фактор за нарастването на цените на РС е Apple. Компанията увеличи своето присъствие на пазара на компютрите в САЩ до 10,4% през третото тримесечие, в сравнение с 9,3% през миналата година. Средната цена на компютрите на Apple остава на ниво от $1360.
Желанието на потребителите да плащат повече е в разрез със спадането на цените на другата електроника. Средната цена на Blu-ray плейърите спадна с 21% в сравнение с миналата година (до $123), а на LCD телевизорите – с 9% (до $550).
Стивън Бейкър, анализатор на NPD отбелязва, че цените на РС вече няма накъде да падат. Според него, днес евтините компютри се продават почти по себестойност, което не стимулира особено производителите.
На среща с инвеститорите изпълнителният директор на Intel Пол Отелини отбеляза, че РС индустрията е достигнала такова ниво на развитие, когато идва краят на редовните спадания на цените. Дълго време средната стойност на процесорите на Intel също спадаше, но през последните четири тримесечия тя или се увеличаваше, или оставаше неизменна. Пол Отелини твърди, че нарастването на печалбата на Intel в последно време е осигурена от това, че потребителите са започнали да отдават предпочитания на по-скъпите компютри. Той отбелязва също така, че цената на един ноутбук не може да спадне под $300.
Независимо от всичко това, средната цена на компютрите е значително под нивата от преди две години. Увеличението на цените на РС вече се отрази положително на доходите на HP и Dell  в сравнение с миналата година. И това става на фона на постепенното съкращаване на компютърния пазар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар