вторник, 14 декември 2010 г.

Програми за работа с музика




Повечето компютърни потребители постоянно слушат музика на своите РС-та. За да не губите време за решаването на технически въпроси, свързани със съхраняването и подредбата на фонотеката, може да използвате програми, помагащи при често възникващите задачи.

Как да намерим песен без да знаем кой я изпълнява?
Ако търсенето по думи не дава резултат, изпълнителя можем да открием с помощта на специални услуги, анализиращи аудио файловете. Удобна е услугата OrlSoft Music Manager, използваща за разпознаване ресурса audiotag.info. Програмата умее пакетно да определя песните даже по малък фрагмент и при това автоматично внася получените тагове във файловете.



Добре се справя с тази задача и Winamp за сметка на интеграцията с Gracenote. Но при опит да се използва функцията Auto Tag макар и за десетина маркирани файлове, плейърът забива, така че за един път могат да бъдат разпознати не повече от 2-3 песни. Можете да пробвате също така Audiggle и Tunatic.

Как да съхраняваме рейтинги?
Когато музиката е много, има смисъл да слагате рейтинг на песните. Така по-късно няма да слушате всичко наред, а само най-доброто. Проблемът е в това, че при преинсталация на системата или при копиране на колекцията на друг компютър, тези рейтинги изчезват.
Проблемът може да бъде решен с помощта на аудиоплейъра MediaMonkey, който умее да задава рейтинги директно в допълнителните тагове на файловете. По този начин той съхранява не само оценката, но и други характеристики (например кое настроение е подходящо за тази мелодия), които няма да изчезнат при пренос на файловете на друг РС.



За iTunes, Winamp, Songbird и другите плейъри също съществуват специални програми, създаващи резервни копия на базата с рейтингите. Но записът не е автоматизиран и трябва периодично да бъде правен ръчно.

Как да премахнем повтарящите се песни?
Когато в компютъра постоянно добавяме нови албуми, рано или късно в аудиоколекцията започват да се появяват повтарящи се файлове. За да оставим само по едно копие от всяка пасен, трябва да сканираме компютъра със специална програма. За домашните потребители алтернатива на Similarity практически няма. Неотдавна програмата се сдоби и с платена версия, но и базовата функционалност е достатъчна, за да намира дубликати.



Similarity може да сравнява почти всички формати  (MP3, WMA, OGG, APE, FLAC, WAV и др.) като използва два метода  (във freeware варианта) – по съдържание и по тагове. Първият е за предпочитане и е по-надежден, тъй като дава резултати даже в случаите, когато таговете са празни или попълнени невярно. Сканирането обаче става и по двата метода и при приключване можете да видите резултатите.
Similarity може да намира еднакви мелодии даже ако разликата в продължителността е няколко минути, както и при други разлики (алтернативен вариант, концертен запис, кавър версия на друга група). В платената версия има още един алгоритъм за търсене, възможност за съхраняване на междинни резултати от сканирането, както и автоматично маркиране на дубликатите за по-бързото им изтриване.
Друга програма, която също можете да използвате са търсене на дублираща се музика, е Phelix. Тя е безплатна и не е обновявана от две години, затова пък има Mac-вариант.
Други програми за работа с музика

mp3DirectCut
Mp3DirectCut е незаменима програма за изрязване на малки фрагменти от дълги записи. Разликата между нея и обикновените аудио редактори е в това, че при съхраняване на маркирания откъс, той не се конвертира отново в МР3, а се изрязва директно, което е и по-бързо, и не се отразява негативно на качеството. 



mp3DirectCut може да се използва за създаване на мелодии за звънене на телефон или за съхраняване на една песен от дълъг албум, записан в един файл.

Xrecode
xrecode  представлява универсална програма за пакетно преобразуване на всякакви аудиофайлове. От известно време софтуерът стана платен, но и последната безплатна версия спокойно конкурира голяма част от shareware аналозите. 



xrecode  е преди всичко универсална – тя поддържа всички популярни кодеци  (MP3, WMA, OGG, FLAC, APE, AC3, WAV, DTS, AAC и много други), присъства и пакетен режим за конвертиране. Необходимите файлове просто се отварят в xrecode, избира се нужният формат и се натиска Start. Благодарение на разпределените задачи, xrecode  конвертира по-бързо на многоядрени процесори.

Mp3tag
Ако аудио колекциите имат неправилно попълнени тагове, това ще внесе объркване в библиотеката. Въвеждането на ред може да стане много по-бързо с програмата Mp3tag. Тя позволява пакетно да се обработват всякакви тагове в албума, да се получава информация от онлайн базата freedb, да се задават обложки за албумите и т.н. Независимо от названието си, програмата поддържа около 15 формата на файлове. 
Често в таговете не са зададени номера на пътечките, затова песните в албума са разположени в неправилен ред. За някои произведения това има голямо значение и за да могат те в плейъра да вървят в нужната последователност, можете да се възползвате от функцията Auto-numbering wizard.

Няма коментари:

Публикуване на коментар